Sanal Sunucu ve Fiziksel Sunucu gittikçe daha fazla veri merkezinin güvenliğini sağlamaya doğru ilerledikçe, sanal sunucular giderek daha popüler hale geliyor. Ancak bu, fiziksel sunucuların artık mevcut olmadığı anlamına gelmez. Her ikisinin de yararları ve kullanımları vardır. Bu makale, ağınız için doğru seçeneği seçmenize yardımcı olmak için fiziksel sunucular ve sanal sunucular arasında bir karşılaştırma yapacaktır.
Fiziksel Sunucu Nedir?
Sanal Sunucu ve Fiziksel Sunucu programları ve uygulamaları çalıştırmak için bir anakart, işlemci, bellek, sabit sürücü, ağ bağlantısı ve işletim sistemine sahip bir bilgisayar sunucusunu ifade eder. Fiziksel sunucular sahada depolanır ve veri iletişimi, depolama ve işleme için merkezi bir bilgisayar sağlar. Fiziksel bir sunucu genellikle büyüktür ve Fiziksel donanım ve işletim sistemi içeren güçlü bir sunucudan oluşur. Fiziksel bir sunucunun ekipmanı ve kaynakları farklı dijital meteryaller arasında paylaşılamayacağından, bir fiziksel sunucu yalnızca bir şirkete hizmet verebilir.
Mevcut Fiziksel Sunucu Çeşitleri
Ağdaki rollerine bağlı olarak farklı fiziksel sunucu türleri vardır. Aşağıda bazı yaygın türlerin bir listesi bulunmaktadır. Web Sunucusu: Genel etki alanı yazılımı aracılığıyla World Wide Web’e erişmek için kullanılır. Basitçe söylemek gerekirse, bir web sunucusu, bilgisayarınızın İnternet web sitelerinden bilgilere erişmesine yardımcı olur. Proxy Sunucusu: Sunucu ve istemci arasında bir köprü görevi görür. Adından da anlaşılacağı gibi, proxy sunucusu kullanıcı adına hareket eder. Özel ağlara yönelik saldırıları önlemeye yardımcı olur ve bir emniyet duvarı oluşturmak için kullanılabilir.
Dosya Aktarım Protokolü Sunucusu: Dosyaları farklı bilgisayarlar arasında aktarmak için kullanılır. Sunucusunu sunucudan bilgisayarınıza dosya indirmek veya bilgisayarınızdan sunucuya yüklemek için kullanabilirsiniz.
Dosya Sunucusu: Birden çok istemci için veri dosyalarını saklayın. Verileri hızlı bir şekilde kurtarır ve bilgisayara dosya kaydetmeyi veya yazmayı kolaylaştırır.
Veritabanı Sunucusu: Birçok program ve uygulamayı barındırmak için kullanılabilecek büyük bir havuz görevi görür. Veritabanı sunucusu hala bağımsız olarak çalışabilir.
Yazdırma Sunucusu: Uzak bir bilgisayara bağlanarak dosyaları ağ üzerinden yazdırın. Aynı yazıcıyı paylaşabilmeleri için birden fazla bilgisayar bir yazdırma sunucusuna bağlanabilir.
Sanal Sunucu Nedir?
Sanal sunucu veya sanal makine, fiziksel bir sunucunun tüm işlevlerini taklit eden bir yazılım ortamıdır. Fiziksel sunucu kaynaklarının sanallaştırılmasını yönetmek için kullanılırlar, ancak genellikle iyi kurulmuş bir sanal sunucu ile fiziksel bir sunucu arasındaki fark son kullanıcılar tarafından görülmez. Fiziksel sunuculara birden fazla sanal sunucu eklenebilir. Bir fiziksel sunucunun yalnızca bir tür işletim sistemi çalıştırabileceğini biliyoruz, ancak birden çok sanal sunucuyu destekliyorsa, her sanal sunucu bağımsız bir sunucu olarak çalışır. Kendi işletim sistemini kullanır ve bellek, depolama ve bilgi işlem kaynakları gibi kendi özel kaynaklarını kullanır.
Sanal Sunucu Nasıl Çalıştırılır?
Sanal sunucu kurmak için fiziksel donanımın üzerine bir hiper yönetici kurulmalıdır. Kurulduktan sonra, hiper yönetici sanal sunucuları ve kendi sanal bilgi işlem kaynaklarını oluşturabilir ve yönetebilir. Bir hiper yönetici, temel donanımdan bilgisayar kaynaklarını, belleği, depolamayı vb. boşaltabilir. bunları toplayabilir ve sanal makinelere atayabilir. Bu sayede birçok işletim sistemi ve uygulama sanal donanım üzerinde gerçekleşebilir.
Bir hiper yönetici, temel fiziksel donanımı paylaşan birden çok sanal sunucuyu barındırabildiğinden, birden çok uygulama aynı anda çalışabilir ve birden çok işletim sistemini destekleyebilir.
Fiziksel Sunucu ve Sanal Sunucu: 8 Esas Fark
Sanal Sunucu ve Fiziksel Sunucu; şimdi fiziksel sunuculara ve sanal sunuculara daha yakından bakalım, farklılıklarını tartışmaya devam edelim. Aşağıda bilmeniz gereken 8 esas fark bulunmaktadır.
1- Başarı
Fiziksel sunucular CPU, bellek, depolama ve ağ kaynakları gibi özel kaynaklara sahipken, rekabet yoktur. Bu nedenle fiziksel sunucular genellikle güçlü ve verimlidir ve iyi bir genel başarıya sahiptir. Birçok sanal sunucu, bilgi işlem kaynakları için rekabet etmek zorundadır ve bu da başarı sorunlarından muzdarip olmalarına neden olur. Bu, başarının ve kararlılığın azalmasına neden olabilir. Bir sanal sunucu, fiziksel bir sunucu ile aynı bilgi işlem gücüne sahip olsa da, aynı düzeyde başarıya sahip olamaz. Şirketinizin ağı büyük miktarda veriyi işleyecek ve bilgi işlem kaynaklarının kullanılmasını gerektiren görevleri gerçekleştirecekse, Fiziksel bir sunucu en iyi seçim olabilir.
2- İdare
Yönetim söz konusu olduğunda, sanal sunucuların yönetimi fiziksel sunuculardan daha kolaydır. Örneğin, fiziksel bir sunucu arızalanırsa, onu orijinal durumuna geri yüklemek uzun zaman alabilir. Öte yandan, bir sanal sunucunun geri yüklenmesi, önce yedekleme başlatılarak daha hızlı yapılabilir.
Ayrıca sanal sunucular mevcut fiziksel donanımlar üzerine kurulduğu için daha kısa sürede çalışır duruma gelebilirler. Eklentilerin kullanılmadan önce indirilip kurulmasını gerektiren fiziksel sunucular için durum böyle değildir.
Ancak sanal sunucuları yönetmek için gelişmiş bir seviye gereklidir. BT ekibinizin sanal platformunuzu yönetmek için yeterli uzmanlık becerisine sahip olduğundan emin olmanız gerekir.
3- Emniyet
Güvenlik yönetimi sanal ortamda fiziksel ortama göre daha kolaydır. Katmanlı hiper yönetici teknolojisi ile güvenlik, kolay yönetim için yapılandırılabilir. Ancak her fiziksel sunucu için kendi yeteneklerine, bilgi işlem kaynaklarına ve depolanan verilerin gizliliğine göre farklı emniyet önlemleri oluşturmanız gerekir. Ağınızda birden fazla fiziksel sunucunuz varsa, bu çok fazla iş olacaktır. Ayrıca sanal sunucu, global emniyet modu kullanılarak korunabilir. BT ekibiniz, kontrol panelinden ve hiper yöneticiden güvenlik ilkelerini başlatabilir, kopyalayabilir ve uygulayabilir.
4- Taşınabilirlik
Taşınabilirlik başka bir önemli farktır. Örneğin, herhangi bir müdahaleniz olmadan iş yüklerini bir sanal ortamda bir fiziksel donanım platformundan diğerine kolayca taşıyabilirsiniz. Bu hizmet çevrimiçi olarak yapılabilir.
Ancak fiziksel sunucunuzu başka bir konuma taşımak karmaşık bir işlemdir. Bu durumda sunucuda depolanan tüm veri ve altyapıyı yeni bir konuma taşımanız ve tüm yazılımları/uygulamaları yeni fiziksel sunucuya yüklemeniz gerekir. Bu, fiziksel sunucuyu sıfırdan yeniden oluşturmanız gerektiği anlamına gelir.
5- Ölçeklenebilirlik
Fisizksel sunucular daha sağlamdır. Ek donanım kullanılmalıdır. Yeni bir işletim sistemi olması durumunda, yeni bir sunucu satın alınmalı ve kurulmalıdır. Ayrıca planlama ve tasarım süreci uzun zaman almaktadır. Sanal sunucu ortamları ölçeklenebilir. Birden çok sanal makine, bir sanal ortama hızlı bir şekilde eklenebilir veya kaldırılabilir. İş gereksinimlerinize bağlı olarak ortamınızı kolayca büyütebilir veya küçültebilirsiniz. Ayrıca, ek sunucu donanımı gerekmez.
6- Kapsam İhtiyaçları
Yukarıda belirtildiği gibi, birden fazla sanal sunucu aynı Fiziksel sunucu üzerinde çalışabilir ve tüm Fiziksel donanımı paylaşırlar. Bu, diğer sunucuların daha verimli oluşturulduğu anlamına gelir. Buna karşılık, Fiziksel sunucular CPU, bellek ve depolama gibi Fiziksel donanımları barındırmak için daha fazla alana ihtiyaç duyar.
7- Onarım
Fiziksel ve sanal sunucular için, olası tehditleri önlemek için 7/24 izleme esastır. Fiziksel bir sunucuda bir sorun olduğunda, yalnızca bir Fiziksel bileşenin onarılması gerekir, bu da sorun gidermeyi kolaylaştırabilir. Aynı zamanda sanal sunucu, sistemin fiziksel bileşenlerinin arızasını izole edebilir. Bu, bir dereceye kadar düşme şansını azaltabilir.
8-Maliyet
Bir sanal sunucu ortamı oluşturmak için donanım ve yazılıma daha fazla yatırım yapmanız gerekir, ancak yükseltme ve ölçeklendirme çok daha uygun maliyetlidir. Yani sanal sunucular uzun vadede toplam maliyeti düşürebilir.
Fiziksel sunucular için, ilk yazılım satın alımında biraz tasarruf edebilirsiniz, ancak fiziksel ortamınızı genişletmek istiyorsanız, bunun maliyeti daha yüksek olacaktır.
Birini Diğerine Ne Zaman Tercih Edersiniz?
Yukarıdaki tartışma, Fiziksel sunucuların ve sanal sunucuların kendi avantajları ve sınırlamaları olduğunu göstermektedir. Kimse her şeyi kazanmaz. En iyi seçimi yapmanıza yardımcı olmak için burada en önemli şeyleri derledik.
Zorlu bir iş yükünüz varsa ve asıl endişeniz işlem hızıysa, daha iyi başarı sundukları için fiziksel sunucuları tercih edin. İşletmeniz büyüdükçe ağınızın esnek olması gerekiyorsa, sanal sunucular en iyi seçenek olabilir. Ayrıca KOBİ’lerin ve büyük şirketlerin değişen ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Kısacası, kolay cevaplar yok. İkisi arasında seçim yaptığınızda, ekipmanınız için en iyisini bulmak için özel özelliklerini ve özel işletmenizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmanız önemlidir.
Makaleyi okudum, ağ organizasyonlarının şubeleri için sanal sunucu ve fiziksel sunucu arasındaki farklar çok önemli. Fibline’ın verdiği bilgiler gerçekten aydınlatıcı. Ağ yapınız için hangi sunucu türünün daha uygun olduğuna karar verirken bu farkları dikkate almanın önemli olduğunu düşünüyorum.