Bulutta Veri Merkezi Depolaması hızlı dijitalleşme ve buluta geçiş ile karakterize edilen dijital dönüşüm, endüstriler arasında giderek daha popüler hale geliyor. Bunun maliyet optimizasyonu, ölçeklenebilirlik ve artan verimlilik gibi birçok avantajı olmasına rağmen, birçok siber güvenlik riski de barındırıyor.
Neyse ki, birçok bulut hizmeti sağlayıcısı, müşterilerinin verilerini olası saldırılardan korumak için gelişmiş güvenlik önlemleri sunar. Aşağıda, bulut veri depolamanın giriş ve çıkışlarını ve şirketinizin verilerinin ve uygulamalarının uygun şekilde korunmasını sağlamak için atabileceğiniz adımları inceledik.
Veri Merkezi Güvenliği Nedir?
Veri merkezi güvenliği, bir veri merkezinin temel bileşenlerini yetkisiz erişime, hırsızlığa veya bozulmaya karşı koruma uygulamasıdır. Veri merkezinin temas eden tüm bölümleri hassastır ve korunması gerekir.
Neden Önemsemelisiniz?
Bulutta Veri Merkezi Depolaması Yıllar geçtikçe, veri merkezi güvenliği iş dünyasının zirvesine yükseldi. Birçok siber saldırı vakası sayesinde. Statista’ya göre, ankete katılanların %64’ünün belirttiği en büyük endişe veri kaybı/sızıntısı. Diğer zorluklar arasında veri gizliliği sorunları, hassas bilgilerin yanlışlıkla ifşa edilmesi ve yasalara ve düzenlemelere uygunluk sayılabilir.
Şirketinizin veri merkezleri müşterileriniz, çalışanlarınız, finansmanınız, tedarikçileriniz, satıcılarınız vb. İlgili tüm verilere açılan kapıdır Bu verilerin kontrolünü kaybetmek işinize zarar verebilir. Bu, özellikle yedeğiniz yoksa geçerlidir, bu da anlaşmayı kapatmak anlamına gelebilir. Ancak, veri merkezinizi korumak, tüm kritik bilgilerinizin herhangi bir tehdide karşı güvende olduğunu bilmenin iç huzurunu sağlayacaktır.
Veri merkezleri, kurum içi ve üçüncü taraf bulut veri merkezleri olmak üzere iki türe ayrılabilir. Bu iki türden iki tür veri merkezi depolaması elde ederiz: veri merkezi depolaması ve üçüncü taraf bulut veri depolama tesisleri. Aşağıda ikisinin hızlı bir incelemesi var.
Kurum İçi Veri Depolama Güvenliği
Bulutta Veri Merkezi Depolaması İş yeri içerisindeki veri merkezinin fiziksel güvenliğinin ve sanal/yazılım güvenliğinin sağlanması işletme sahibinin sorumluluğundadır. Doğal afetlerden korunan bir depolama yeri seçmenin yanı sıra, fiziksel ve elektronik erişimi engellemek için iyi bir veri güvenliğine de yatırım yapmalısınız. Güvenlik açıklarını belirlemeye ve düzeltmeye yardımcı olması için otomatik siber güvenlik ve uyumluluk yazılımına sahip olmanız önerilir.
Üçüncü Taraf Veri Depolama
Başkaları veri merkezini destekliyor ve bakımını yapıyorsa, ağır bir yük kaldırmıyorsunuz. Ancak yine de kuruluşunuzun ağı ile servis sağlayıcınızın ağı arasında bir iletişim bağlantısı sürdürmeniz gerekir.
Veri Merkezi Nasıl Güvenli Hale Getirilir?
Kuruluşunuzda kullandığınız veri merkezinin türüne bağlı olarak, korumanız gereken güvenlik düzeyi değişiklik gösterebilir. Daha önce de belirtildiği gibi, bulut hizmeti sağlayıcıları, hizmet sağlayıcının ağına erişmek için kullandığınız donanım ve yazılım dışında her şeyi sizin için yönetecektir.
Veri merkeziniz şirket içindeyse en yüksek düzeyde güvenlik mümkündür. En iyi sonuçları elde etmek için veri merkezi çözümlerine ve gelişmiş becerilere daha fazla yatırım yapmanız gerekebilir, ancak yine de buna değer.
Benzer şekilde, işletmeniz şirket içi bulut bilişim ve bulut dağıtımlarından oluşan bir hibrit işletiyorsa, bulut güvenliğini operasyon stratejinizin ayrılmaz bir parçası haline getirmeniz gerekir. İşte kuruluşunuzun verilerini güvende tutmanın bazı yolları.
Araştırma Yapın
Düzenli iç araştırmalar, gerçek tehditler haline gelmeden önce bulut altyapısındaki güvenlik açıklarını belirlemenize yardımcı olabilir. Kurum içi profesyonel BT personeliniz soruşturmayı yürütebilir veya güvenlik açıklarını araştırmanıza yardımcı olması için bir siber güvenlik firması kiralayabilirsiniz. Bu öncelikli alanlar, erişim kontrol sistemleri, elektronik kilitler ve şifreler, erişim kontrolü ve daha fazlasını içerir. görülen. Ayrıca, güncellemelerin işletim sistemindeki hizmet ve süreç değişikliklerini hemen takip etmesini sağlamak istersiniz.
Erişim Kontrol Sistemini Tekrar Düşünün
Kuruluşunuzun kapsamlı bir analizini yaptıktan sonra, en savunmasız alanlarda erişim kontrolünü iyileştirmenin yollarını keşfedeceksiniz. Örneğin, bir sunucu odasında güvenliği artırmak veya video gözetimini iyileştirmek için biyometrik bir sistem kullanmayı düşünebilirsiniz.
Güvenlik Eğitim ve Çalışan Bilinçlendirme Süreçlerini Uygulamak
Veri merkezi güvenliğini iyileştirmek için tasarlanmış güvenlik önlemleri ve yönergelerine uygunluğu sağlamak için, insanların eylemlerinden sorumlu tutulduğu katı kurallar uygulamanız gerekir. Buna, tüm kuruluşlarda veri merkezi güvenliği ve genel olarak siber güvenlik konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan eğitim ve öğretim programları eşlik edecek.
Veri Depolama Altyapısına Yatırım Yapınız
Veri merkezi güvenliğini iyileştirmeye yönelik bir diğer önemli adım, maksimum güvenliği sağlamak için gerekli kaynaklara sahip olmaktır. Bu, donanım ve yazılım çözümleri gibi temel veri merkezi altyapısını içerir. En iyi sonuçlar için tüm ekipmanların yüksek kaliteli, modern ve verimli olduğundan emin olun. İşletim sistemlerine, web tarayıcılarına, açık altyapıya ve IoT cihazlarına sıfır gün saldırılarını önlemek için yazılım çözümleri düzenli olarak güncellenmelidir.
Siber Güvenlik Özelliklerine Yatırım Yapınız
Bulutta Veri Merkezi Depolaması İster kurum içinde, ister bulutta veya hibrit bir veri merkezi işletiyor olun, kurum içinde nitelikli bir siber güvenlik uzmanına her zaman ihtiyaç vardır. İleri teknoloji ve siber güvenlik çözümlerine yatırım yapmak iyidir, ancak bu araçları kullanmak için uygun beceriler olmadan bir veri merkezinin bakımı uzun zaman alacaktır. Bu nedenle, bulut güvenliği söz konusu olduğunda kuruluşunuzu doğru yöne yönlendirmeye yardımcı olmak için her zaman en iyi siber güvenlik yeteneğini işe almaya, işe almaya ve elde tutmaya öncelik verin.
Güvenlik Kültürünü Geliştiriniz
Siber güvenlik ve organizasyon kültürü yakından ilişkilidir ve insan hatası siber güvenlik ihlallerinin yaklaşık %95’ini oluşturur. Çalışanlarınız bilgili ve siber güvenlik konularının farkındaysa, siber saldırı olasılığını azaltırsınız. Bulut güvenliğini şirket kültürüne dahil ederek, çalışanlar siber güvenlik ilkelerini daha iyi anlayacak ve bunlara değer verecek. Bu, çalışanların organizasyonda bu değerleri yaşamalarına yardımcı olur.
Bulutta Veri Merkezi Depolaması şirket içi veya buluttaki herhangi bir veri merkezi, siber saldırılara karşı savunmasız değildir. Bu nedenle, boşlukları belirleyerek ve uygun önlemleri alarak siber güvenliğe her zaman öncelik vermek önemlidir. Şirket içi bir veri merkezi, verileriniz üzerinde daha fazla kontrol sağlayarak belirli ve hatta gelişmiş güvenlik önlemleri uygulamanıza olanak tanır. Ancak bu pahalı olabilir ve birçok şirket gerekli ekipmana ve uzmanlığa erişemeyebilir. Öte yandan, birçok bulut sağlayıcı, bulut güvenliği alanında yeterli kaynaklar ve uzmanlıkla gelişmiş güvenlik sunar. Ancak bu, verileriniz üzerinde daha az kontrole neden olur ve bazı kuruluşları şirket içi ve bulut veri merkezi çözümlerini birleştiren bir hibrit bulut benimsemeye zorlar. Diğerleri ayrıca şirket içi genel bulutları özel bulut dağıtımlarıyla birleştiren çoklu bulut çözümlerini kullanır.
Seçtiğiniz veri merkezi altyapısı ne olursa olsun, siber güvenlik, hızla değişen düzenlemelere uyum sağlarken verilerinizi hassas tutmak için önemlidir.